4 Eylül 2011

E-Sağlık Uygulamaları

E-sağlık uygulamaları, sağlık sektöründe pek çok avantajı birlikte getirmektedir. Mesela sağlık bakım masraflarının azalması, hizmet sunumunda ve kaynak paylaşımında verimlilik, sağlık personelinin iletişimin artması, kırsal alanda oturma veya ulaşım zorlukları benzeri sebeplerle sağlık hizmetine erişimde güçlük çeken vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi, sağlık personelinin ve vatandaşların bilgiye daha kolay erişebilmesi bu yararlardan kimileridir. Bu sistemler ile sağlık hizmeti sunan kurumlar yeni iş  fırsatları elde edebilmekte ve daha çok hastaya daha ucuza sağlık hizmeti verebilmektedir.

Doktorların uzak yerlerde olmasına rağmen hastaları ile alakalı karar verebilmekte, tedavilerini organize edebilmekte ve hatta robot teknolojileri yardımıyla ameliyat dahi yapabilmektedir. E-sağlık uygulamalarında kullanlan teknolojilerden bir kısmı ise tıbbi hataların önlenmesi aşamasında büyük avantaj sağlamaktadır.

Bulunan bulgular e-sağlık uygulamalarının dünya genelinde mühim ekonomik ve sosyal yararları olduğunu ortaya koymaktadır. Mesela İsveç İlaç ve Eczacılık Konseyi hastaneler, doktorlar ve eczaneler arasında kurulan sağlık ekstranet sistemi ile web tabanlı e-reçete sistemine geçmiştir. Bu uygulama ile reçeteleme kalitesinde önemli bir iyileşme, reçeteleme hatalarında azalma ve zamandan tasarruf sağlanmıştır. Sistemin toplam yararının 2008 senesi fiyatları ile 330 milyon Euro olduğu hesaplanmaktadır. E-sağlık uygulamaları ile alakalı bir diğer uygulama ise Romanya’nın Bükreş şehrinde kurulan enformasyon ve komünikasyon teknolojisi destekli Ambulans Sistemi’dir. Sistem ülkemizdeki 112 Hızır Acil Servis Sistemine benzemektedir. Kullanılan sistem ile acil hallerde operatörler bir yandan gelen ihbara göre hasta hakkında detaylı bilgi toplarkan, diğer yandan elde ettiği bilgileri ambulans personeline iletmektedir. GPS sistemi ile hastaya en kısa sürede ulaşılmakta ve hasta en etkili sağlık hizmetini alacak sağlık kurumu ve sağlık personeline yönlendirilmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.