4 Eylül 2011

E-Sağlık

Enformasyon ve komünikasyon tekniklerinde gerçekleşen gelişmeler bütün sektörlerde olduğu üzere sağlık alanında da büyük değişmelerin yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu süreç içinde sağlık hizmeti sunum  biçimleri ve verilen hizmet tipleri değişim göstermekte, klasik şekliyle doktor ve hastanın sağlık merkezinde bir araya getirilmesi şeklinde verilen hizmetlerin önemli bir kısmının artık internette verilebilmesi mümkün hale gelmektedir. Bu bağlamda teletıp, akıllı kart, e-reçete, elektronik sağlık kayıtları, e-randevu, klinik karar destek sistemleri, sağlık bilişimi ve e-sağlık benzeri yeni kavramlar ve uygulamalar meydana çıkmaktadır.  Bu kavramlardan en önemlisi ise e-sağlık ve e- randevu kavramıdır.

Sağlık Bakanlığı e-sağlık ifadesini şu şekilde tanımlamaktadır; enformasyon ve komünikasyon tekniklerinin bütün işlevlerinin vatandaşların ve hastaların sağlığının iyileştirilmesinde ve sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği kolaylaştırmak, sağlık sektöründe bulunan bütün paydaşlara kaliteli, verimli ve etkili hizmetlerin sunumu icin kullanılması biçiminde tanımlamaktadır.

Literatürde ise e-sağlık kavramı; enformasyon ve komünikasyon  teknolojileri ile desteklenen sağlık hizmeti anlamında kullanılmaktadır. Geçmişte yalnızca internet ortamında yürütülen sağlık hizmetleri anlamında kullanılan bu kavram zamanımızda sanal olarak yürütülen bütün sağlık uygulamalarını içermektedir. Belli başlı e-sağlık uygulamaları dahilinde; elektronik sağlık kayıtları, teletıp, müşterilere veya vatandaşlara  yönelik bilgi  verici uygulamalar, sağlık bilgi yönetimi sistemleri, sanal sağlık ekipleri ve geniş databaseler kullanarak yapılan araştırmalar bulunmaktadır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.