4 Eylül 2011

E-Sağlık Uygulamaları Örnekleri

Literatürde E-sağlık uygulamalarına emsal olabilecek başarılı başka uygulamalar bulunmaktadır. Mesela Fransa Paris Curie Enstitüsü kurduğu elektronik hasta kayıt sistemi ve Promothee adlı bilgi arama motoru ile geleceğin hastanelerini biçimlendirmektedir. Bu sistem ile kanser araştırmalarına ve tedavisine hedeflenen yüksek kaliteli klinik bilgilere rahatça erişilebilmektedir. Sistemin senelik 30 milyon Euro yarar sağlayacağı düşünülmektedir. Belçika’da enformasyon ve komünikasyon teknolojisi destekli aşı database'i yardımı ile çocuklarda aşılama oranlarının %95’e ulaştığı ifade edilmektedir.  İspanya ve  İsveç arasında gerçekleştirilen anlaşmaya göre,  İsveç hastanelerinde tedavi gören hastalara ait radyoloji filmleri telekonsültasyon yöntemi ile  İspanya hastanelerindeki radyoloji uzmanları tarafından değerlendirilmektedir. İngiltere’de Direkt Online Bilgi Servisi sayesinde  İngiliz vatandaşları hayat tarzı, sağlık bakımı veya kendi kendine bakım konusunda ihtiyaç duyduğu bütün bilgileri değişik interaktif yöntemlerle (internet, telefon) rahatça sağlanabilmektedir.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde son yirmi sene içerisinde yaygın biçimde kullanılmaya başlanan ve büyük altyapı harcamaları yapılan bu sistemlere, yurdumuzda da Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından özel bir önem verilmekte ve bu alanda mühim uygulamalar gerçekleştirilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.