16 Mayıs 2011

DİŞ FIRÇALAMA TEKNİĞİ

DİŞ FIRÇALAMA TEKNİĞİ
Diş fırçalama tekniği ağız ve diş sağlığının  koruması için çok önemlidir. Diş fırçalamak çok önemlidir fakat sağlığımızı korumak için doğru diş fırçalama tekniği nasıldır bilmemiz inanılmaz önemlidir. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru diş fırçasını seçmektir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikte olan diş fırçalarıdır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme bakımından diş fırçasının başının çok büyük olmaması tercih edilir. İdeal diş fırçası seçimi yapılınca, dişler en az günde iki kez düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Diş parlatma tozları diş hekimi tavsiyesi olmadıkça kullanılmamalıdır. Aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlı olabilir.

Diş fırçalamada diş fırçasının duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu pozisyon değiştirilmeden küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalamaya devam edilmelidir.


1. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır. 

2. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir. 

3. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.

Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.