16 Mayıs 2011

AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ

AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ

Ağız ve diş temizliği diş ve diş eti hastalıklarının çok yaygın olduğu ülkemizde ağız ve diş eti hastalıklarını önlemenin birincil faktörüdür. Fakat yaşamı direkt tehdit etmediği için gerekli   dikkat gösterilmemektedir. 

Ağız sindirim kanalının girişinde bulunan bir organdır. Ağız problemleri diş sağlığının bozulmasına, sindirim sisteminin negatif etkilenmesine sebep olmaktadır. Ağız yoluyla alınan besinler çiğnendikten sonra, tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime uygun duruma gelirler. Ağız bir diğer işlevi ile konuşma organıdır. Tat almaya yarayan organ dilin; çiğneme, yutma, konuşma benzeri görevleri de bulunmaktadır..

Dişlerin aynı zamanda besinleri parçamak, öğütmek gibi işlevlerinin yanında konuşmada ve estetik sağlığımızda da  etkileri bulunmaktadır. Dişleri eksilmiş bireylerin bazı sesleri çıkarmaları güçleşir , çiğneme ve  ısırma zorluğu çekerler. Dişlerimizin gelişimi esnasında ilk çıkan süt dişlerinin yerine sonradan kalıcı dişler çıkar.

Ağız ve diş sağlığımızı olumsuz etkileyen iki en önemli rahatsızlık diş çürükleri ile diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti rahatsızlıklar bazen  diş yuvasının olduğu çene kemiğinin erimesine kadar varabilen sonuçlar doğurabilir. Diş sağlığımızın bozulması vücudumuzdaki diğer organların işleyişini de bozabilir. Dişler hemen hemen bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı kaynağı gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. organlarda kritik sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara neden olabilirler.

Ağzımız ve dişlerimizde yapısal ve işlevsel bozuklukların bulunmaması, ağız ve diş sağlığı durumunu gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.