14 Mayıs 2011

POLİKİSTİK OVER SENDROMU TEDAVİSİ

POLİKİSTİK OVER SENDROMU TEDAVİSİ



PKOS’nin çaresi yoktur. Ancak, semptomlar tedavi edilebilir ve sağlık riskleriniz azaltılabilir.Eğer aşırı kilolu iseniz kilo vermelisiniz Kilo verilmesi, PKOS’li kadınlarda yaygın olan yüksek insülin düzeylerinin düşürülmesine yardım eder. Bu da, testosteronu düşürme doğrultusunda ikincil bir etki yapar. Ardından, yumurtlama olasılığınız yükselir; varsa, adet ve kısırlık sorunlarınız düzelir. Ayrıca, tüylenme ve sivilce sorunları azalır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon vs. gibi uzun vadeli sorunlara ilişkin yüksek riskler de azalır.  Kilo vermek zor olabilir. En iyi yöntem, daha az yemek ve daha çok egzersiz yapmaktır. Bir beslenme uzmanının tavsiyeleri ve bir pratisyen hemşirenin yardım ve desteği ile kilo verme şansınız artabilir. Mütevazı bir miktarda kilo verilmesi dahi faydalı olabilir. 

Tüylenmenin tedavisi 
Tüylenme, testosteron, yani “erkeklik” hormonu düzeyinin yükselmesi nedeniyle oluşur.  

•  İstenmeyen tüyler; tıraş, ağda, tüy dökücü krem, elektroliz ve lazer tedavisi ile alınabilir. Elektroliz ve lazer tedavileri daha kalıcı olmakla (ama pahalı olup, NHS’te bulunmamakla) birlikte, sözü edilen yöntemlerin belirli aralıklarla tekrarlanmasıgerekebilir.   

•  Tüylenmeye karşı ilaç tedavisi de vardır. Bu ilaçlar, ürettiğiniz testosteron miktarını azaltma ya da testosteronun etkilerini bloke etme yöntemleriyle çalışır. İlaçlar arasında aşağıdakiler sayılabilir:  

o  Kombine doğum kontrol hapı. Birçok hap seçeneği olup, hepsinin de belli bir derecede tüylenmeyi azaltma etkisi vardır.  

o  Siproteron asetat, bir “anti-testosteron” ilacıdır. Bu ilaç genellikle östrojen ile birleştirilerek, Dianette adı altında özel bir doğum kontrol hapı şeklinde sunulur. Dianette; adeti düzenli hale getirmek, tüylenmeyi ve sivilceyi azaltmak için yaygın şekilde reçetelenir ve ayrıca etkili doğum kontrolü sağlar.  

o  Eğer “hap” ya da Dianette etkili olmazsa veya uygun değilse, bazen diğer antitestosteron ilaçları da denenebilir.  Tüylenmeyi tedavi eden ilaçların tam etki göstermesi ve etkilerinin belirgin olabilmesi için 3 ila 9 ay gerekebilir. Bu ilaçları almaya devam etmeniz gerekir; aksi takdirde tekrar tüylenme oluşur. İlaç tedavisinin etkisini göstermesini beklerken, yukarıdaki yöntemlerle (tıraş vs.) tüy giderme önerilebilir. 

Sivilce tedavisi 
PKOS’li kadınlarda sivilce tedavisinin, normal sivilce tedavisi ile hiçbir farkı yoktur. Sivilce  ve tedavisi, başka bir broşürde ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Sivilce tedavisi genellikle iyi sonuçlar verir.  

Adet sorunlarının tedavisi 
Hiç adet görmeyen ya da nadiren adet gören bazı kadınlar, bu durum için tedavi istemezler. Ancak, uzun süre hiç adet görmeyen kadınların rahim kanserine yakalanma riski artar. Düzenli olarak adet görülmesi, rahim kanseri riskindeki artışı önler.  Dolayısıyla, düzenli adet sağlaması nedeniyle, PKOS’li bazı kadınlara doğum kontrol hapı almaları önerilir. Eğer bu çözüm uygun değilse, başka bir seçenek de, her ay birkaç gün 
progestojen hormonu almaktır. Bu hormon, adet gibi kanamaya neden olur. Eğer bunların hiçbiri uygun değilse, herhangi bir sorunu erken teşhis etmek için doktorunuz düzenli olarak ultrason cihazıyla rahim taraması önerebilir. 

Kısırlık sorunları
Gebe kalma olasılığı çoğu kez azalmakla birlikte, gebe kalmamayı garantilemek istiyorsanız  doğum kontrolü kullanmanız gerekecektir. Gebe kalma olasılığı, hangi sıklıkta yumurtladığınıza bağlıdır. PKOS’li bazı kadınlar bazen yumurtlar, bazıları ise hiç yumurtlamaz.  Eğer yumurtlamıyor ve gebe kalmak istiyorsanız, kısırlığa karşı mevcut tedaviler çok iyi sonuçlar vermektedir. Bu konudaki en yaygın tedavi, klomifen adlı bir ilaçtır. Bu ilaç 
yumurtlamanızı sağlayarak çalışır. Klomifenin başarılı olmadığı olgularda diğer tedaviler denenebilir. Ancak, obes iseniz gebe kalma olasılığınızın çok düşük olduğunu unutmayınız. Kısırlığa karşı, diğer tedavilerin yanı sıra, eğer uygunsa kilo verilmesi önerilir.  

Metformin 
Metformin, bazı şeker hastalarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. İnsülin direncine karşı çıkmaya yardım eder (insülin direncinin, PKOS’nin başlıca nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir - yukarıya bakınız). Metformin tedavisi hakkında araştırma çalışmaları yapılmaktadır.  Bu tedavinin ileride PKOS için daha yaygın olarak kullanılması olasıdır. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, PKOS’li kadınlar arasında metformin alanların almayanlara kıyasla daha yüksek yumurtlama ve gebe kalma olasılığı sergiledikleri sonucuna  varılmıştır.  

Uzun dönemdeki sorunların önlenmesi 
Sağlıklı bir yaşam tarzı, “uzun dönemdeki sorunlar” kısmında listelenen durumların oluşmasını önlemek için önemlidir. Örneğin, aşağıdakilere uymanız önemlidir:  
•  Sigara içmeyiniz.  
•  Sağlıklı beslenin.  
•  Düzenli olarak egzersiz yapınız.  
•  Eğer aşırı kilolu ya da obes iseniz kilo veriniz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.