2 Eylül 2011

Yenidoğan Bebeklerde Sarılık

Yenidoğan bebeklerde sarılık çok rastlanan bir hastalıktır.Çoğu zaman tedavi gerekmeksizin kendi kendine geriler.

Sağlığı yerinde term bebeklerin yüzde 50-70’inde sarılığa rastlanırken,bu oran preterm bebeklerde yüzde 80’lere kadar artmaktadır. Bununla birlikte yüksek bilirübin oranlarının erken tanı ve tedavisinin yapılmadığı hallerde bilirübin ensefalopatisinin (kernikterus) gelişmesi bütün çocuk doktorları endişelendirmektedir. Dünyada kernikterus rastlanan ülkeler içinde ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri, ikinci sırada Singapur ve üçüncü sırada Türkiye’nin olması yurdumuzda yenidoğan  sarılığı ile alakalı daha çok araştırma yapılması gerektiğini göstermektedir.

Yenidoğan  bebeklerde sarılık  miktarının çoğalması, anne ve bebeğin doğumun ardından erken taburcu edilme oranlarının artması ile  birlikte meydana gelmiştir. Hiperbilirübinemi sebebiyle hastaneye yatırılan bebeklerin büyük bir bölümünün erken taburcu edilen bebekler (ilk 24 saat) olduğu anlaşılmaktadır. Ayriyeten term bebeklerde anne sütü ile beslenme sıklığının artmasının da bebeklerin hiperbilirübinemi sebebiyle yeniden hastaneye yatışlarına katkıda  bulunduğu  anlaşılmıştır . Anne  sütüyle beslenen bebekler ile formül mamayla beslenen bebekler karşılaştırıldığı zaman anne sütü ile beslenen bebeklerde sarılığın daha belirgin olduğu ve daha uzun devam ettiği anlaşılmıştır. Ayriyeten erkek bebeklerde ve anne  yaşı çok olan bebeklerde şiddetli hiperbilirübineminin daha sık görüldüğü anlaşılmıştır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.