30 Ağustos 2011

Psikodermatoloji



Derinin, rahatça görülebilen ve dokunulabilen bir organ olarak psikiyatride mühim bir konumu vardır. Deri; öfke, korku, utanç ve kızgınlık benzeri hisleri açık olarak ifade etme, duygusal uyaranlara cevap verme, bireyin kendilik imajı ve özgüvenini sağlama ile bebeklikten yetişkinliğe doğru seyreden sosyalleşme aşamasında mühim rol oynar. Ingram, derinin zihnin bir devamıı olduğunu, bu sebeple huy ve kişiliğin değerlendirmesi için gereken bölümlerden biri olduğunu ifade eder. Derinin beyin ile olan münasebeti embriyonik döneme dek uzanır; deri ile beyin ektodermden köken alır ve aynı hormonlar ve nörotransmiterlerden etkilenir .
Psikodermatoloji ise psikiyatri ile dermatoloji arasındaki münasebet ve etkileşime dayanan ortak bir faaliyet dalıdır ve pratikte bu beraberlik değişik sebeplerle olabilir:

• Psikiyatrik kökenli deri hastalıkları (artefakt dermatit)

• Dermatolojik hastalıkla meydana çıkan ve gerçekte deri hastalığı ile maskelenen psikiyatrik hastalıklar (sanrısal parazitoz, beden dismorfik bozukluğu)

• Psikosomatik faktörlerle meydana gelen ya da alevlenen deri hastalıkları (psöriasis, nörodermatit, hiperhidrosis v.b.)

• Sosyal izolasyona ve damgalamaya ikincil olarak ortaya çıkan psikiyatrik hastalıklar (psöriasis, vitiligo gibi hastalıklarda depresyon görülmesi)

• Genetik ve çevresel faktörlerle bir araya gelen deri ve psikiyatrik hastalıklar (mani ve psöriasis
gibi)

• Süregen psikiyatrik hastalığı olan bireylerde meydana çıkan deri hastalıkları (şizofrenlerde hijyene dikkat etmeme neticesi meydana gelen deri enfeksiyonları)

• Deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan steroid, izotretionin gibi ilaçlarla meydana çıkan psikiyatrik hastalıklar

• Psikiyatride kullanılan bazı ilaçlarla meydana çıkan deri hastalıkları (klorpromazin, lityum vb.).
Bahsedilen bütün bu sebeplerin incelenmesi, hastalıklar arasında sebep sonuç ilişkilerinin kurulması ve etiyolojilerin ortaya çıkarılması maksadıyla pek çok araştırmalar yapılmış ve devam etmektedirler.

Bu araştırmalar da belli başlı üç grup altında toplanabilir:

I. Dermatolojik hastalıkların meydana çıkması ve alevlenmesinde stresin rolü

II. Dermatoloji ve dermatolojik hastalıklarla alakalı dinamik ve analitik faaliyetler

III. Psikosomatik dermatolojik hastalıklarla alakalı klinik ve ilaç araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.