21 Ağustos 2011

ÇEVRENİN SAĞLIĞA ETKİLERİ


ÇEVRENİN SAĞLIĞA ETKİLERİ

  Hastalıklar için uygun ortam oluşturabilir (mesela sigara içilen bir  mekanda  çocuklarda solunum yolu hastalıklarına  daha çok rastlanmaktadır).

 Çevre, doğrudan hastalık sebebi olabilir (mesela sularda bulunan mikroplar su içildiği zaman hastalık meydana getirebilir).

  Çevre, bazı hastalıkların meydana gelmesini  kolaylaştırabilir (mesela nemli ve mantarların ürediği yerlerde alerjik hastalıklar daha kolay oluşabilmektedir).

  Bazı hastalıkların gidişini ve neticesini etkileyebilir (hava kirliliğinin çok olduğu kış  mevsiminde tıkayıcı  akciğer hastalıklarının semptomları daha zor iyileşebilmektedir).

Tüm çevre problemleri, her dört etkiye de sebep olabilir. Hava, su, toprak kirlenmesi doğrudan hastalık sebebi olabildiği gibi bazı hastalıkların yayılımını kolaylaştırabilir. Fizik ve biyolojik çevre doğrudan ilişkilidir.  Mesela iklim, organizmaların yaşaması  ve  çoğalmasıyla yakından alakalıdır. Jeolojik ve coğrafik vasıflar, toplumlar arasındaki münasebeti meydana getirmektedir ve hastalık faktörleri yayılımıyla da yakından alakalıdır.

İnsanlar, çevrede pozitifya veya negatif bazı etkilere sebep olabilir. İşyeri ve ortamı sağlıkla doğrudan alakalıdır. Çevre üzerinde mühim etkileri olabilir.

Sosyokültürel çevre de hastalıkla çok alakalıdır.Diğer  çevre problemlerinin  çözümünde  mühim adımlar atmış  olan gelişmiş ülkelerde dahi  önemli sosyal  çevre problemleri  olabilir. Sağlıksız şehirleşme, sosyal güvencenin kalkması, toplumsal dayanışmanın, bilhassa aile fertleri arasındaki dayanışmanın sona ermesi mühim sosyal problemlere neden olabilir.

Çevre sağlığı  pek çok meslek grubunun takım hizmeti sunmasını  gerektiren mühim bir sağlık problemidir. Pek çok sektörün işbirliği olmadan çevre sağlığı problemlerinin çözümü mümkün olmaz. Toplumun ekonomik yapısı, ekonomik kalkınma  faaliyetleri  ile alakalı  olup şehirleşme süreci ile de yakından alakalıdır.

Bunun neticesinde başlangıçta alınacak koruyucu önlemler, pahalı gibi görünse de sonradan bozulan  çevrenin düzeltilmesiyle alakalı  uğraşların maliyeti ve negatif neticeleri dikkate alındığı zaman daha ucuz bir yoldur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.