21 Ağustos 2011

ÇEVRE SAĞLIĞI UYGULAMALARI


İçme ve kullanma suları: Sağlıklı ve temiz su, içinde hastalıklara sebep olan mikropların ve vücutta toksik etki yapacak kimyasal maddeler içermeyen sudur. İçme suyu güvenle içilebilen bir sudur ve renksiz, tatsız, tortusuz olması gerekmektedir. Kirliliğinden şüphe edilen suların, 10 dakika kaynatılması dezenfeksiyon için yeterli olmaktadır. Bu zaman, suyun kirlilik derecesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Sular, kaynatılan kapta bekletilirse daha sağlıklı olur.

Atıklar: Günlük tüketimden artan ve atılan maddelere çöp adı verilir. Uygun biçimde toplanmaz ve biriktirilirse mikroorganizmaların üremesine sebep olur ve bunun neticesinde kimi bulaşıcı hastalıklar meydana gelebilir; kemirici ve böcek üreme alanları oluşturabilir. Yeraltı sularına ve yüzeyel sulara karışmakta olan kirleticiler, su kirliliğine sebep olabilir. Katı atıkların geçici bir zaman için toplandığı kaplar su geçirmez, paslanmaya karşı dayanıklı olmalıdır. Evsel atıklar için hacim ve ağırlıkları çöpçülere zorluk yaratmayacak biçimde olmalı ve ağırlığı tercihen 35 kiloyu geçmemelidir.Islanmış mutfak ve ev atıklarının toplandığı çöp kutuları, bilhassa yaz mevsiminde günlük olarak temizlenmelidir. Bu temizlik sıcak su, deterjan ve fırça ile uygulanmalıdır.Çöplerin, kutular içine yerleştirilen torbalarda toplanması gerek sağlık bakımından gerek de belediye işçilerinin işini basitleştirip hızlandırması açısından faydalı olacaktır. Çöpler, belediye tarafından alınış saati öğrenilerek mutlaka bu saatten kısa bir zaman önce dışarı koyulmalıdır. Lakin, tüm çöpler çöp konteynırına atılmamalıdır. Bazı çöpler yeniden kazanılabilir. Gazeteler, kağıtlar, kartonlar (kalın kağıt), açık ve koyu renk cam, renksiz cam, metal (teneke kutular ve kapaklar), plastik benzeri çöpleri ayrı torbalarda toplamak en ideal olanıdır.

Konut: Konutların, güneş ışığı alması şarttır. Konut dahilindeki havanın yenilenmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. Sağlıklı içme ve kullanma suyu olmalıdır. En ideali, suyun konutun içerisinde mevcut olmasıdır. Oturma, yemek yeme ve yatma yerleri farklı olmalıdır.Nem ve küflenme önlenmelidir. İçeride saklanan kuru gıdaların küflenmemesi,patates benzeri sebzelerin ise çimlenmemesi gerekir. Banyo ve tuvalet mutlaka olmalı, tuvalette sifon mevcut olmalı, buraya lavabo yerleştirilmelidir.

Hava kirliliği (açık veya kapalı mekan)-Havalandırma:  Hava kirliliği pek çok sebeple meydana gelebilir (orman, anız yangınları, motorlu taşıtlar, ısınma kaynakları gibi). Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarının çoğalmasına, kan hücrelerinde bozukluklara, ayriyeten bina içi hava kirliliğine bağlı olarak devamlı halsizlik, yorgunluk gibi belirtilere sebep olabilir. En mühim kapalı ortam hava kirliliği nedenlerinden biri de sigaradır. Sigara içmenin bariz etkisi, akciğerlerdeki iltihabi cevabın yarattığı strüktürel ve fonskiyonel değişiklikler olarak tanımlanmaktadır. Sigara içimi vücut bağışıklık mekanizmalarını negatif etkilemektedir.

Radyasyon: İyonlaştırıcı radyasyonun (radyoaktif maddelerden yayılan) en önemli nedeni nükleer testlerdir. Bunun en mühim sağlık etkileri, bazı mutasyonlar (gen bozuklukları) ve kanser oluşumudur. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ise elektrik prizine bağlı olan herhangi bir aygıt açıldığı zaman içinden elektrik akımının geçmesi ve elektrik akım kaynağının kuvveti ile orantılı olarak bir manyetik alan oluşması ile oluşmaktadır. Elektrikli araçların meydana getirdiği elektromanyetik alan etkilerini azaltmak için elektrikli araçlardan minimum 60 santimetre mesafede oturulması uygun olacaktır. İyonlaştırıcı etkisi olmayan radyasyonun da sağlık üzerine mühim negatif etkileri vardır. Bazı bilim insanları, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon tiplerinin baş ağrısı, halsizlik, hafıza kaybı ve yorgunluk gibi belirtilere sebep olduğunu düşünmektedirler. Ayriyeten kimi araştırmalar, iyonlaştırıcı olmayan radyasyonun, kanser gelişimini hızlandırıcı ajan olarak etkisinin olduğunu da göstermiştir. 

1 yorum:

  1. Maalesef çevre sağlığı ülkemizde yeterince dikkate alınmayan hususlardan biri.

    Bir de çöplerimizi ayrı atalım tamam da sanki Türkiye'de geri dönüşüm yapılan çöp kutuları var...

    Almanya'da mesela her kategorideki çöpü ayrı ayrı konteynırlara atıyoruz ama biliyoruz ki burda geri dönüşüm hizmetleri var.

    YanıtlaSil

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.