14 Mayıs 2011

KISIRLIK

KISIRLIK
En az 1 yıldır düzenli ve korunma uygulamadan yapılan cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin meydana gelmemesi durumunda kısırlık olasılığı vardır. Kısırlık, primer veya sekonder olarak iki ana gruba ayrılabilir. Ancak bazı özel durumlarda bu süre beklenmeksizin daha erken dönemde araştırma yapılabilir. Bu özel durumlar şunlardır:

• Bilateral kriptorşizm öyküsü gibi erkek kısırlık risk faktörünün varlığı biliniyorsa
• İleri yaş gibi (35 üzeri) kadın kısırlık risk faktörü varlığı mevcut ise
• Çiftler erkek partnerin fertilite potansiyelini öğrenmek istiyorsa

Normal cinsel yaşamı olan çifterin gebelik şansı 6. ayda % 75, 1. yılda ise yaklaşık % 90 civarındadır. Bu oranlara göre, bir yıllık düzenli bir cinsel beraberlik sonrasında çiftlerin yaklaşık % 10-15’inde kısırlık problemi vardır. Ancak bu çiftlere hiçbir tedavi verilmemesine rağmen bunların 25-35’inde iki yıl içerisinde hamilelik meydana gelebilmektedir.

Kısırlık oluşumunda hem erkek hem de kadın partner eşit oranlarda sorumludur. Kısır olguların % 20’sinde sadece erkek faktörü sorumludur ve olguların  %30-40’ında ise hem ekek hem de kadın partnerler eşit oranda sorumludur. Yaklaşık % 15 oranında ise idiyopatik kısırlık vardır.

Son yıllarda yardımcı üreme yöntemlerindeki hızlı gelişmeye bağlantılı olarak, kısır çiftlerde erkek faktörü detaylı değerlendirilmeden hastanın doğrudan ICSI uygulamasına yönlendirilmesine doğru bir eğilim vardır. Ancak bu çok doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü:
• Tamamen düzeltilebilir bir erkek faktörüne rağmen kadın gereksiz bazı tıbbi ve girişimsel tedavilere maruz bırakılabilir.
• Testis kanseri ve hormonal bozukluk gibi hayatı tehdit edebilecek bazı patolojisi olan kısır erkekler atlanacaktır.
• Erkek kısırlığının altta yatan nedeninin genetik bozukluk olduğu erkeklerde bu bozukluk çocuklarına aktarılacaktır.
• Yardımcı üreme yöntemleri pahalıdır. Altta yatan nedene yönelik tedavi daha ucuz ve daha yüksek başarı sağlayabilir.

Kısır erkeğin değerlendirilmesinde pek çok test mevcuttur. Ancak ne her erkek tek bir test ile yeterinde değerlendirilebilir ne de bütün testler her hastaya mutlaka yapılmalıdır. Kısır erkeğin incelenmesinde ilk değer-lendirme ucuz, hızlı ve non-invazif olmalıdır. Bu değerlendirmede amaç, altta yatan patolojinin hangi düzeyde olduğunu ortaya koymaktır. Kısırlığa yol açan nedenler pretestiküler, testiküler ve posttestiküler olabilir

• Reversible patolojiler (varikosel, radyoterapi, kemoterapi)

• İrreversible ancak yardımcı üreme yöntemlerine uygun olan patoliler (sertoli cell only sendromu)

• İrreversible ve yardımcı üreme yöntemlerine uygun olmayan pato-lojiler (germ hücre aplazisi)

• Ciddi medikal durumlar (kronik böbrek yetmezliği, karaciğer yet-mezliği, diabetes mellitus)

• Genetik ve kromozomal bozukluklar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.