26 Ağustos 2011

AŞILAMADA ÖNLEM ALINMASI GEREKLİ DURUMLAR


Aşılamada önlem alınması gerekli durumlar real kontrendikasyon sayılmamaktadır. Bu halde aşı uygulandığı zaman yan etki ihtimalinin çok olması ve/veya gerekli bağışıklık sağlayamaması mevzu bahistir. Bireye uygulanması gereken aşının faydası riskinden çok ise aşı uygulanmamalıdır.

1.  Difteri-boğmaca-tetanoz aşısı için; ilk dozu takiben 48 saat içinde > 40.5 C ateş, kollaps (şok benzeri hal), 3 saatten çok devam eden yüksek, tiz sesli ağlama, 3 gün içinde meydana gelen konvülziyon, 6 hafta içinde oluşan Guillain-Barré sendromu.
2.  Oral poliyo aşısı için; hamile kadınlar.
3.  Kızamık-kızamıkcık-kabakulak aşısı için; trombositopeni, immün trombositopenik purpura.
Toplumda yeteri kadar bağışıklama oranlar ulaşılamamasının ve bundan dolayı aşıdan beklenen korunma,
hastalığın engellenmesi ve mümkünse yok edilmesinin sağlanamamasının en büyük sebebi kaçırılmış aşı fırsatlarıdır.Kaçırılmış aşı fırsatı; aşılama vakti geldiği halde herhangi bir kontrendikasyon bulunmamasına karşın, sağlık kurumuna gelen  şahsın bilerek  veya bilmeyerek sağlık personeli tarafından aşılanmamasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.