10 Mayıs 2011

HUZURSUZ BACAK SENDROMU

HUZURSUZ BACAK SENDROMU

Huzursuz bacak sendromu (HBS), kişilerin bacaklarındaki anormal duyularla nitelenen sensorimotor, kronik bir hastalıktır.

Nüfusun  %5-15’inde rastlanmaktadır. Patofizyolojisinde özellikle demir metabolizması ve dopaminerjik sistem bozukluklarına rastlanmaktadır. Uluslararası Huzursuz Bacaklar Sendromu Çalışma Grubu (IRLSSG) tanı verilerine göre; özellikle bacaklarda olmak üzere ekstremitelerde zorunlu hareket ettirme isteği ile beraber isimlendirilemeyen motor huzursuzluk hissinin varlığı, bu belirtilerin dinlenme esnasında ve yoğun olarak geceleri artması ve hareket ile azalması tanı koydurucudur. Huysuz bacak sendromu hastalarının yaklaşık üçte birinde  pozitif aile hikayesi vardır ve  otozomal dominant geçişlidir.

Belirtiler:  Yaş ortalaması 53,65±14,26 olan hastaların yüzde 80’inde belirtiler sadece bacaklarda hissedilirken yüzde 20’sinde kollarda da aynı huzursuzluk hissi bulunmaktadır. IRLSSG tarafından belirlenen test ölçeği puanı ortalama 25,5±6,59 bulundu. Hastaların yüzde ellibeşinde pozitif aile öyküsü vardı.  En ciddi şikayet yüzde altmış  oranında isimlendirilemeyen huzursuzluk hissi idi.

En çok rastlanan diğer şikayetler ise ekstremiteyi gerdirme ve sallama isteği ve ağrıdır. Hastaların yüzde yirmibeşinde serum ferritin seviyesi normal sınırların altındadır.

Özetlersek Huzursuz Bacak Sendromu, ailevi geçişin yoğun olduğu, kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır. Genellikle etiyolojik bir sebep  bulunmamakla birlikte  en sık patoloji ferritin düşüklüğüdür.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.