16 Mayıs 2011

DİŞ ÇÜRÜMESİ NASIL MEYDANA GELİR?

DİŞ ÇÜRÜMESİ NASIL MEYDANA GELİR?
Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların çoğunda diş çürüğüne rastlanmıştır. Diş çürümesine ağızdaki bakteriler neden olur. Bakterilerin yanında diş  çürümesine neden olan diğer öğeler, diş aralarında kalan besin artıkları ile duyarlı bir  diş yüzeyidir. Dişlerin çürümesine neden olan besinler özellikle karbonhidratlı diğer  bir ifadeyle şekerli yiyeceklerdir. Diş çürümesinin önemli nedenlerinden birisi de  sudaki flüor eksikliğidir. Flüor diş minesinin direncini arttırarak, çürümeyi önler. Bu  nedenle sularda flüor eksikliği varsa sağlık kuruluşlarından gerekli yardım alınmalıdır. 

Flor fazlalığı ise dişlerde sararmaya neden olur. Dişlerimizin düzenli olarak fırçalanıp temizlenmemesi  durumunda dişler arasında kalan besin artıkları  bakteriler tarafından parçalanır. Parçalanan besinler,  bakteriler ve salgılardan 'diş plağı' denilen birikintiler  oluşur. Besin maddelerini bakteriler tarafından  parçalanarak oluşan asitler dişin minesini ve kemiğini  oyar. Dişte oluşan bu oyuğa kavite denir. Dişte oluşan 
bu oyuklar zamanla giderek büyür ve derinleşir. 

Böylece zamanla dişin sert kısmı olan mine tabakası  delindikten sonra daha kolay oyulan yumuşak dokuya 
ulaşılır. Dişteki oyulma devam ederek, diş özüne  ulaşır. Dişteki çürümenin diş özüne ulaşmasıyla diş ağrıları oluşmaya başlar. Diş  ağrısının olmadığı durumlar diş sağlığının yerinde olduğunu göstermez. Bakterilerin  diş özüne ulaşmasından sonra burada iltihaplanma meydana gelir. Buna APSE denir. 

Çürük diş özüne ulaştıktan ve özellikle de apse oluştuktan sonra dişin tedavi edilme  şansı artık kalamamıştır. Dişlerin çürümesi hem süt dişlerinde hem de kalıcı dişlerde meydana gelebilir. Dişlerin çürüme nedenlerini kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz; 

Büyüme ve gelişme dönemlerinde kalsiyum, fosfor ve flüor bakımından yetersiz  besinlerin alınması, 
Şekerli besinlerin aşırı tüketilmesi, 
Dişlerin fırçalanmaması 
Yumuşak besinlerle beslenilmesi 
Sık sık gebe kalınması 
Erken bebeklik dönemlerine yüksek ateş oluşması 
Yanlış ve hatalı ilaç kullanılması diş çürümesine neden olan etmenlerdir. Ağız açık  durumda uyumak da dişler içi zararlı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.