7 Eylül 2011

E-TIP UYGULAMALARI

Kelime manası ile e-tıp uygulamaları uzaktan-tıp ve termolojik anlamı ise tıbbi bilginin teknik imkanlarla uzakta bulunan bir hastaya yardım edilmesi şeklinde ifade edilebilir. E-Tıp'ın genel maksadı çağdaş bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak gerekli bilgi ve eğitimin olmadığı uzaktaki bir noktaya, uzman bazlı bir sağlık desteği taşımaktır. Zamanımızda e-tıp uygulamaları sağlık hizmetleri alanında pek çok avantajı birlikte getirmektedir. Mesela sağlık merkezlerine uzak olan hastaların e-tıp uygulamaları ile sağlık hizmetlerinden faydalanabilme imkanı mümkün hale gelmektedir.

Ayriyeten bu sistemler ile sağlık masrafları büyük oranda düşmektedir.Hastaların uzaktan takip imkanının olması sayesinde hastane giderleri düştüğü gibi zamandan da tasarruf sağlanmaktadır. Her yerde  hastaya ait datalar, alanında uzman olan şahıslarca değerlendirilebilmektedir. Başka bir avantajı ise bilgiye arzu edildiği  zaman anında ulaşılabilmesidir. Yeni gelişmeleri izlemek veya başka uzmanlara danışmak, hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde hızlı, doğru ve etkili karar verilmesine imkan tanımaktadır.



Sağlık Bakanlığı bütün dünyada yaygın bir  biçimde kullanılmaya başlanan e-tıp uygulamalarının yurdumuzda da yaşama geçirilmesi için mühim faaliyetler yürütmektedir.  Yürütülen proje ile ilk aşamada radyoloji ve patoloji alanındaki sağlık hizmeti sunumunun, sağlık-Net omurgası üzerinden ikinci ve üçüncü seviye sağlık kurumları arasında uzaktan verilmesi, uzman sayısının kafi olmadığı hastanelerde veya konsültasyon hizmetinin alınması gerektiği kompleks durumlarda mühim bir dezavantajı gidermektedir.  Mesela Teletıp Projesi dahilinde bulunan Van Bahçesaray Devlet Hastanesi için Tele-EKG ve TeleBiyokimya hizmetleri de Teletıp Projesine eklenmiştir. 

Teletıp Projesi kapsamında yakın zamanda kronik hasta takibi ve yaşlı bakımı için de olanaklar sunmaya başlanacaktır. Sağlık Bakanlığı Bilgi  İşlem Dairesi’nde Teletıp ile ilgili tüm operasyonların yönetildiği bir Teletıp Merkezi kurulmuştur. Teletıp kapsamında yer alan gönderici hastaneler radyoloji ve patoloji görüntülerini önce Teletıp merkezine iletmektedir. Teletıp merkezinde gerekli yönlendirmeler yapılarak alıcı hastanelerin ilgili görüntüleri raporlaması sağlanmaktadır. Teletıp hizmetleri ile ilgili gerçekleştirilen tüm işlemler Teletıp Merkezinde raporlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.