14 Eylül 2011

Hemodiyaliz Hakkında

Hemodiyaliz, hasta insanları ölümden kurtararak hayatlarını sürdürmelerini  temin eden bir metod olmakla beraber, hasta için kronik hastalığın yarattığı  zorulukların yanısıra yoğun bünyesel, psikolojik, toplumsal ve finansal problemlere  yol açmaktadır. Bu problemlerle yoğunlaşan duygusal stres, hastanın psikolojik durumunu kötü yönde etkileyerek onların tedaviye uyum süreçlerini engellemektedir.

Kronik böbrek yetmezliği hastalarına verilen eğitim ve destek hastanın uyum sürecini hızlandırmaktadır. Bundan dolayı hemodiyaliz tedavisine başlanan hastanın, işlemden önce takımla ve hastalarla tanıştırılarak, işlem ile ilgili bilgilendirilmesi tedaviye uyumunu hızlandırabilir. Hemodiyaliz hastalarının sağlıklarını devam ettirmelerinde; tedavi programı, diyet ve sıvı kısıtlamalarına uyum göstermeleri epeyce mühimdir. Lakin hastalar için uygulanması en meşakkatli olan durum diyet ve sıvı kısıtlamalarıdır.

Çünki hastalık, gerek yeme alışkanlıklarını ve seçeneklerini etkilemekte, gerek de bilhassa sıvı, protein ve potasyum alımı hususunda hastaya pek çok kısıtlama getirmektedir.  Hemodiyaliz tedavisi uygulanan hastalar için diyet, tedavi rejiminin en önemli noktasıdır ve diyete uyum sağlanamaması genellikle sıvı-elektrolit dengesini bozar, malnütrisyon gelişme olasılığını ve mortalite riskini arttırır.

Bundan dolayı hemodiyaliz tedavisinden önce ve tedavi esnasında meydana çıkan uyum problemlerinin belirlenip çözümlenmesi ile tedavinin etkinliği mühim seviyede yükseltilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.