30 Ağustos 2011

DEPRESYON NE DEMEK?


Depresyon sık rastlanan bir hastalıktır. Her beş bireyden biri hayatlarının bir döneminde depresyon  geçirmektedirler. Herhangi bir zamanda toplum içinde yapılan kontrollerde her 100 erkekten üçünde, her 100 kadından altısında depresyon gözlenmektedir. Kadınlar erkeklerden iki kat daha fazla depresyona yakalanıyor veya depresyon için yardım talep ediyor.

Kadınlar genellikle 35-45, erkekler 55-70 yaşlarında depresyon geçiriyor. Ailede depresyon geçiren bir bireyin olması, kadın olmak, yalnız yaşamak, fakirlik depresyon geçirme riskini arttırıyor. Depresyon esas olarak bir mutsuzluk, neşesizlik hastalığıdır. Bireyler hüzünlü, karamsar, isteksiz hisseder. Daha önce kolayca yaptıkları işler gözlerinde büyümeye, zor gelmeye başlar. Depresyonu olan bireyin kendine güveni azalır, dikkatini toparlamak, bir filmi baştan sona seyredebilmek,  gazetedeki bir yazıyı okuyabilmek zorlaşır. Unutkanlık, dalgınlık, basit kararları vermekte zorlanma meydana gelir. Hastalar kuvvetlerinin, güçlerinin eskisi gibi olmadığını, kendilerini cansız, enerjisiz hissetliklerini ifade ederler.

Uyku problemleri uykuya dalamama, gece uyanma, sabah erken uyanma, sabahları dinlenmemiş uyanma veya çok uyuma şeklindedir. İştah çoğu zaman azalır, kilo kaybı yaşanır bazen de sıkıntı ile fazla yemek yenebilir. Ölüm fikirleri, ölen tanıdıklarını daha çok düşünme, hastalıkla alakalı endişeler, ölüm korkusu meydana gelebilir. Depresyon döneminde bedensel problemler de çoğalır. Düzenli giden tansiyon kontrol edilemez olur, kan şekeri iniş ve çıkışlar gösterir. Genellikle kronik hastalıkların ilk çıkışı depresyon dönemlerindedir. Pek çok araştırma kalp krizi geçiren bireylerde depresyon tabloya eklendiğinde hastaların kalple alakalı problemlerinin, ikinci bir kriz geçirmenin riskinin arttığını göstermektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Randevular.Blogspot.com ziyaretçi görüşlerine önem vermektedir. Düşüncelerinizi istek ve şikayetlerinizi hemen altta yer alan form aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz.

Yorum yapmak için yorumlama biçimden adı/URL yazan yeri seçin. İsim vermek istemesseniz anonim kısmını seçin.